Europa loopt achter met breedbandinvesteringen

Er wordt te weinig in breedbandnetwerken geïnvesteerd want niet meer dan 64 procent van de huishoudens in de EU beschikt over een internetverbinding met een snelheid van 30 Mbit/s. En slechts 3 procent heeft een aansluiting met een snelheid van meer dan 100 Mbit/s.

Volgens de doelstellingen van de Digitale agenda moeten alle huishoudens in de EU in 2020 beschikken over breedband met een snelheid van 30 Mbit/s en de helft van de huishoudens over breedband met een snelheid van 100 Mbit/s of meer.

Met name in semi-stedelijke, landelijke en economisch zwakke gebieden verloopt de ontwikkeling van snelle breedband traag. Iets minder dan een op de vijf Europese huishoudens in landelijke gebieden heeft toegang tot snel breedbandinternet.

Dat heeft de Europese Commissie onlangs geconstateerd. De Europese Commissie heeft daarom het startschot gegeven voor het initiatief ‘Connectieve gemeenschappen’. Dit is een initiatief van de Europese Commissie om regio’s en steden te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun breedbandnetwerken.

Steden, lokale partnerschappen op het gebied van breedband en exploitanten worden hiermee op verschillende manieren geholpen om financiering voor de ontwikkeling van breedbandnetwerken te vinden.

De Europese Commissie en de Wereldbank gaan hiervoor een samenwerkingsverband aan. Alle betrokkenen op lokaal, regionaal en nationaal niveau kunnen concepten en plannen voor projecten op het gebied van de aanleg van breedband indienen bij de Europese Commissie. De inzendingen moeten uiterlijk op 15 oktober 2014 binnen zijn. De beste concepten krijgen een ‘keurmerk’ van de Commissie en toegang tot uitgebreide steun.

Minder subsidie

Deze week werd bovendien bekend dat Europa veel minder subsidiegeld beschikbaar stelt voor de uitrol van glasvezelnetwerken in buitengebieden.

In eerste instantie wilde Europa bijna 10 miljard euro in breedbandinfrastructuren investeren. Dat is nu verlaagd naar één miljard euro, meldt TotaalTV. Daarvan is nog slechts 150 miljoen euro voor Europese breedbandinternetnetwerken zoals glasvezel gereserveerd. Dit bedrag moet over alle Europese lidstaten verdeeld worden.

Dit artikel is 215 x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *