Amsterdam-Nieuw_West

Gemeente Amsterdam stapt uit glasvezelbedrijf

De gemeente Amsterdam trekt zich terug uit het glasvezelbedrijf Glasvezelnet Amsterdam. Dat blijkt uit een besluit van de gemeenteraad dat nu ter inzage ligt.

De gemeente Amsterdam is voor 15 procent mede-aandeelhouder in de vennootschap. Andere aandeelhouders zijn vier woningbouwcorporaties en glasvezelbedrijf Reggefiber. In eerste instantie wordt het aandeel aangeboden aan mede-aandeelhouder KPN tegen een marktconforme prijs.

Deze vennootschap heeft als doel de aanleg en instandhouding van een open glasvezelnetwerk in Amsterdam. Het idee was om iedere burger en iedere organisatie toegang te geven tot zeer snel internet.

Gefaald

Maar al vorig jaar concludeerde de Amsterdamse Rekenkamer dat er van dat streven niet veel terecht is gekomen. In het rapport ‘Trage voortgang bij snelle verbindingen’ werden de redenen genoemd waarom het breedbandbeleid van de gemeente Amsterdam in de afgelopen jaren heeft gefaald.

De kritiek gaat vooral over de te hoge ambities van het stadsbestuur en de slechte informatievoorziening naar de gemeenteraad over de risico’s en de voortgang van het project. Aanvankelijk was het de bedoeling om 420.000 huishoudens in Amsterdam aan te sluiten op glasvezel. Bij de start in 2009 was dat al bij 43.000 huishoudens het geval. Eind 2014 waren er niet meer dan 67.000 bijgekomen waarmee de doelstelling bij lange na niet gehaald is.

Dit artikel is 537 x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *