Column, Strijd tussen kabel en glasvezel

Gevecht tussen kabel en glasvezel is gezonde concurrentiestrijd (column)

Ziggo-kabel-aanlegZiggo vecht tegen een imagoprobleem. Het kabelbedrijf heeft de publiciteit gezocht en trekt alles uit de kast om de gekte rond de aanleg van glasvezel tegen te gaan. Een slimme zet, want het bedrijf creëert zo met een handige pr-stunt heel veel goedkope publiciteit.

In de kritiek op de glasvezelbedrijven verwijst Ziggo uiteraard blij naar conclusies die de Consumentenbond in de herfst van vorig jaar al trok. Volgens de bond biedt glasvezel wel enkele voordelen ten opzichte van de kabel, maar blijven de mogelijkheden van de glasvezelsnelheden vaak onbenut. Met andere woorden: veel internetters hebben nog geen behoefte aan uploadsnelheden van 50 Mbit/s en hoger.

Concurrentie 
Ongeacht of de kritiek van Ziggo op de glasvezelpartijen terecht is of niet, lijkt de strijd tussen Ziggo en de glasvezelpartijen eigenlijk op een normale concurrentiestrijd. Een soort strijd van Melitta (koffiefilters) tegen de koffiepads van Douwe Egberts.

Ziggo – en andere kabelboeren zoals UPC – zijn bang dat hun klanten massaal overstappen op glasvezelinternet. Dat zou pijnlijk zijn want dat voelen ze in hun portemonnee.

Dat bedrijven alles doen om zoveel mogelijk huishoudens over te halen om voor glasvezel te kiezen, is ook begrijpelijk. Ze investeren in de aanleg van netwerken en proberen op die manier hun marktaandeel te vergroten en hun investeringen zo snel mogelijk terug te verdienen. In de strijd om de (glasvezel)consument lijken alle middelen gerechtvaardigd.

Waarom nu?
De vraag die mij vooral bezighoudt, is waarom Ziggo juist nu met dit offensief tegen Reggefiber komt. Wordt de leegloop van klanten bij Ziggo te groot of nemen de publiciteitscampagnes voor glasvezel werkelijk zulke onrealistische vormen aan?

Overigens vind ik het zwijgen van Reggefiber als reactie op deze kritiek van Ziggo niet zo handig. Waarom reageert het bedrijf niet gewoon met een tegenargument zoals: onze glasvezelnetwerken zijn open netwerken met veel providers die er hun diensten op aanbieden en die keuzevrijheid biedt de kabel niet. Of erkent Reggefiber met het stilzwijgen eigenlijk dat de kabel wel degelijk toekomstvast is?

Imago
Het werkelijke probleem waar Ziggo en consorten mee te kampen hebben, is het imago van de kabel. Dat is stoffig en achterhaald. Als Ziggo werkelijk consumenten wil overtuigen van het feit dat de kabel ook de komende jaren voldoende mogelijkheden biedt, dan zal het in een groot deel van Nederland zijn kabeldiensten moeten aanbieden en de consument moeten laten ervaren welke snelheden mogelijk zijn.

Dit artikel is 2784 x gelezen

Geef een reactie

Thema door Anders Norén