Glasvezel profiteert het meest van overstappende internetklant

KPN en Ziggo kunnen hun prijzen voor vast internet maar beter niet te snel verhogen als ze veel abonnees willen behouden. Als de prijs van de huidige internetinfrastructuur met 10% stijgt, is ongeveer een op de vier bereid om over te stappen op een alternatieve infrastructuur, zoals glasvezel.

Ruim een kwart van zowel DSL- als kabelgebruikers geeft aan glasvezel (zeker) te overwegen als manier om thuis over vast internet te beschikken. Dat blijkt uit een onderzoek naar het overstapgedrag bij vast internet, dat in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is uitgevoerd.

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat als de prijs van de huidige internetprovider met 10% stijgt, dat 16% tot 25% van de ondervraagden aangeeft te willen veranderen van infrastructuur. Met name glasvezel zou hier dan van profiteren ten koste van de kabel. Glasvezel wordt het vaakst als vervanging voor de huidige internetinfrastructuur genoemd.

Overstapargument

De belangrijkste redenen om over te stappen (ongeacht de infrastructuur), zijn ontevredenheid of een prijsverhoging bij de huidige provider. Ongeveer 9% zegt dat de komst van glasvezel in de wijk een reden is om over te stappen.

Opvallend is dat een heel kleine groep glasvezelgebruikers wel degelijk overweegt om terug te gaan naar de coax-kabel. Volgens de onderzoekers wil slechts 4% van de glasvezelgebruikers overstappen naar een andere infrastructuur, dat dan waarschijnlijk de kabel wordt.

Glasvezel wint terrein

Ook hebben de onderzoekers een verdeling van de markt gemaakt op basis van de ongeveer 600 respondenten. Op basis daarvan zou de kabel een marktaandeel van 46% hebben, DSL volgt met 39% en glasvezel 14%. Als iedereen zou overstappen op de infrastructuur die ze op dit moment overwegen zou het beeld er wel anders uitzien. De kabel zou dan met 44% nog steeds de grootste zijn, gevolgd door DSL (29%) en vlak daarachter glasvezel met (27%).

Dit artikel is 1509 x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *