Graafschade kostte vorig jaar ruim 26 miljoen euro

Voor het eerst in jaren is het aantal meldingen over schade bij graafwerkzaamheden gedaald. Dat is opmerkelijk omdat er in 2014 wel vaker in de grond is gegraven. Desondanks bedroegen de totale kosten van de graafschades ruim 26 miljoen euro.

In 2014 werd er bij 34.300 graafwerkzaamheden een kabel of een leiding geraakt. Het jaar daarvoor was dit nog bij 38.600 werkzaamheden, meldt het Agentschap Telecom. Het aantal graafschades is dus in een jaar tijd met ruim 11 procent gedaald.

Het meest geraakt worden de kabels voor communicatieverkeer (telefoon, internet en televisie), daarna de elektriciteitskabels en de gasleidingen.

Gemiddeld kost het herstellen en repareren van de kabels en leidingen 778 euro per schade. Dat is iets hoger dan in 2013. Dit betekent dat het aantal graafschades in Nederland vorig jaar 26.685.400 euro aan extra kosten hebben opgeleverd.

Zorgvuldiger

Volgens het Agentschap Telecom is de daling van het aantal graafschade het bewijs dat de graafsector steeds zorgvuldiger werkt. “Bij 1 op de 14 graafbewegingen is het vorig jaar fout gegaan. Enkele jaren geleden ging dit nog fout bij 1 op de 12 graafbewegingen. Je ziet dus dat er echt een vooruitgang is geboekt. Complimenten aan de graafsector”, aldus een woordvoerder van het Agentschap Telecom.

En ook glasvezelbedrijf Reggefiber probeert het aantal graafschades te verminderen. Zo heeft het bedrijf vlak voor Pasen samenwerkingsovereenkomst met netwerkbeheerder Endinet en drinkwaterbedrijf PWN om graaf- en aanlegschades terug te dringen. Eerder sloot Reggefiber al overeenkomsten met Stedin, Liander en Enexis, die ook dit nieuwe convenant ondertekenen, meldt Telecompaper.

In de overeenkomst is afgesproken dat de partijen uiterlijk zes weken voor het begin van graafwerkzaamheden met elkaar informatie uitwisselen over de ligging van netwerken. De overeenkomst tussen Reggefiber en Stedin stamt uit 2012 en sindsdien is volgens de bedrijven het aantal graafschades bij de aanleg van glasvezel met 40 procent afgenomen. Door de nieuwe akkoorden moet dit nog verder worden teruggedrongen, aldus de telecomsite.

Sancties

Het Agentschap Telecom houdt toezicht op het werk van de graafsector en probeert de komende jaren te streven naar een verdere daling van het aantal schademeldingen. Bij graafwerkzaamheden zijn partijen betrokken zoals netbeheerders en de gravers. In 2014 zijn er 28 sancties opgelegd omdat er niet zorgvuldig genoeg gegraven werd.

grafiek: Agentschap Telecom
Dit artikel is 149 x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *