Nieuws

Grijs gebied in Friesland krijgt ook glasvezel

Veel huishoudens in Friesland worden mogelijk vrij snel aangesloten op glasvezel. In de gemeente Súdwest-Fryslân worden na alle witte adressen ook de grijze adressen voorzien van glasvezel.

Glasvezelorganisatie DFMopGlas heeft een akkoord gekregen voor een lening van 4,5 miljoen euro van de gemeente Súdwest-Fryslân voor de aanleg van glasvezel in het grijze gebied van de gemeente. Dit zijn de adressen waar wel breedbandinternet beschikbaar is omdat er coax ligt. In totaal gaat het om ongeveer 3.500 adressen.

DFMopGlas reageert positief op het besluit van de gemeente. Anja Rombout van DFMopGlas: “Het college van burgemeester en wethouders vond dat de provincie ook verantwoordelijk is voor glasvezel op de grijze adressen, waarvoor DFMopGlas zich sterk maakt. De partijen in de gemeenteraad willen echter niet wachten op een eventuele lening van de provincie.”

Eerder maakte de regionale netbeheerder Kabelnoord al bekend dat het de 2.300 witte adressen in Súdwest-Fryslânzal aansluiten op glasvezel. De provincie Fryslân heeft een lening van 35 miljoen euro verleend aan Kabelnoord om deze 22.000 huishoudens van glasvezel te voorzien

Belangrijke overweging bij het verstrekken van de lening is dat de aanleg in het grijze gebied kan worden uitgevoerd als de kabels voor de witte adressen worden aangelegd.

Meer steun

Overigens besloot de gemeente De Fryske Marren al in een eerder stadium de plannen van DFMopGlas te steunen. De glasvezelorganisatie hoopt dat andere gemeenten dit voorbeeld zullen volgen.

Dit artikel is 4611 x gelezen
  1. E. Groen

    Hoop dat Gemeente Oldambt ook een x iets wil doen voor bewoners in de witte gebieden.
    Maar is geen prestige project. Dus weinig hoop.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén