Nieuws

Wat is de maximale internetsnelheid via glasvezel?

De maximale internetsnelheid die over glasvezel mogelijk is, is met 16 TBit/s nu al hoog, maar de snelheid gaat in de toekomst nog veel verder omhoog.

Die voorspelling deed Ronald van der Meer, Sales Engineering Manager Europe bij MRV, een bedrijf dat gespecialiseerd is in glasvezelbelichting. De afstand tussen de lichtstralen die door de glasvezels worden verstuurd, kan nog dichter op elkaar en daarmee kan de internetsnelheid verder omhoog, zo zei hij vorige week tijdens de bijeenkomst Samen Verantwoord Verbinden.

Op dit moment is die afstand tussen de kleuren die door de glasvezel worden verstuurd 0,2 nanometer. En er wordt volgens Van der Meer al onderzoek gedaan naar het versturen van kleuren met een afstand van 0,1 nanometer en zelfs 0,05 nanometer.

Met de huidige techniek kunnen 80 verschillende kleuren met elk een snelheid van 200 Gbit/s worden verstuurd. Dat levert een totale capaciteit op van 16 terabit per seconde (Tbit/s). Met die onvoorstelbare snelheid zou je bijvoorbeeld van een server die elders in Nederland draait en die 2TB (terabyte) aan data bevat, alle data binnen een seconde kunnen downloaden.

Voor wie die 16 Tbit/s op dit moment nog niet genoeg is, heeft Van der Meer nog wel een tip. “Leg er nog een glasvezelkabel naast dan heb je de dubbele capaciteit.”

Dit artikel is 6090 x gelezen

Geef een reactie

Thema door Anders Norén