Nieuws

‘KPN is een bedreiging voor lokale glasvezelinitiatieven’

Bewonersinitiatieven voor glasvezel worden in hun voortbestaan bedreigd door KPN die breedband wil leveren door het huidige kopernetwerk op te waarderen.

Deze noodkreet komt van het burgerinitiatief ZaandDörpen Op Glas (ZDOP) dat glasvezel in enkele buitendorpen van Hoogeveen probeert te realiseren. Het gaat onder meer om de kernen Pesse, Fluitenberg en Stuifzand.

KPN bevestigde vorig jaar al dat het in sommige gebieden de voorkeur geeft aan het verbeteren van de snelheid door nieuwe technologieën op het kopernetwerk toe te passen, in plaats van overal glasvezelnetwerken aan te leggen.

Volgens Jacob Melissen van ZDOP worden lokale initiatieven voor glasvezel door het optreden van glasvezel bedreigd, zo zegt hij in gesprek met RTV Drenthe.

“Burgerinitiatieven hebben een bepaald percentage van de huishoudens nodig die willen tekenen voor glasvezel. In Pesse, Fluitenberg en Stuifzand is de benodigde 55 procent binnen. Maar als mensen afhaken, omdat ze op een aanbieding van KPN ingaan, valt de basis onder onze financiële onderbouwing weg. Dan kunnen we het wel vergeten.” Volgens Melissen lopen op die manier alleen in Drenthe al zeker tien bewonersinitiatieven voor glasvezel gevaar.

Profiteren

KPN wil tegenover de omroep niet echt reageren op de kritiek van ZDOP. “We bekijken voor héél Nederland per gemeente en wijk naar de meest effectieve manier om klanten daar te laten profiteren van snel internet. Zo ook naar de door u genoemde gebieden rondom Hoogeveen”, aldus een woordvoerder van het telecombedrijf.

De oplossing waar KPN voor kiest, is een tussenoplossing voor het landelijk gebied. Er wordt glasvezel aangelegd, maar alleen naar een verdeelkast in de wijk. Van daaruit gaat de verbinding via de bestaande telefoonlijnen naar een aantal veraf gelegen huizen. Dat is veel goed koper dan naar elk huis glasvezel aanleggen.

foto: KPN – Youtube

Dit artikel is 1183 x gelezen

Geef een reactie

Thema door Anders Norén