Nieuws

KPN zet glasvezelaanleg Reggefiber op een laag pitje

Glasvezelbedrijf Reggefiber heeft in het tweede kwartaal 52.000 huizen op glasvezel aangesloten. De groei in het aantal glasvezelaansluitingen van Reggefiber wordt door KPN doelbewust op een laag pitje gezet.

In het tweede kwartaal van 2015 heeft glasvezel netwerk operator Reggefiber 52.000 huizen verglaasd om uit te komen op 2,1 miljoen woningen met een glasvezelaansluiting.

De groei in het tweede kwartaal was daarmee een van de laagste kwartaal toenames sinds het eerste kwartaal van 2011, meldt Telecompaper.

Het aantal actieve glasvezelaansluitingen was aan het einde van het tweede kwartaal toegenomen met 45.000 tot een totaal van 771.000. KPN, dat vorige week zijn kwartaalcijfers bekendmaakte, rapporteerde een groei van 35.000 klanten op de netwerken van Reggefiber.

Goedkoper

KPN heeft de prioriteit gegeven aan het upgraden van bestaande kopernetwerken van VDSL met technologieën zoals vectoring en pair bonding. Volgens het telecombedrijf is dat een efficiëntere en vooral goedkopere methode om hogere snelheden tot 400 Mbps te bieden dan glasvezel. Voor snelheden boven de 400 Mbps zou KPN dan glasvezel nodig hebben.

Volgens Telecompaper is het voor het eerst sinds de overname van Reggefiber, dat KPN geen doelstelling voor de uitrol van glasvezel in Nederland heeft bekendgemaakt. Na het eerste kwartaal stelde KPN nog dat de groei van glasvezelnetwerken van Reggefiber 3 procentpunt per jaar zou moeten zijn zodat eind 2016 een op de drie huishoudens glasvezel zou hebben. Bij het huidige aanlegtempo gaat Reggefiber dat niet halen, stelt Telecompaper.

Keuze

De keuze van KPN lijkt vooral een financiële keuze. In een toelichting beweert KPN dat de kosten het upgraden van bestaande netwerken met snelheden tot 240 Mbps slechts een kwart van de kosten van glasvezel bedraagt.

Overigens is die keuze van KPN niet verrassend. Ongeveer een jaar geleden werd al duidelijk dat KPN de focus aan het verleggen was, naar het zo lang mogelijk gebruiken van bestaande netwerken.

Dit artikel is 792 x gelezen

Geef een reactie

Thema door Anders Norén