foto: Glasvezelgids

‘Meeste glasvezelaansluitingen worden niet gebruikt’

Nederland kent al veel mogelijkheden voor breedbandinternet en daarom maken de meeste huishoudens met een glasvezelverbinding geen gebruik van deze verbinding.

Dat antwoordt demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken deze week op vragen van D66-Kamerlid Jan Paternotte. Hij vroeg de minister uit te leggen waarom het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen al een tijd erg laag is.

Volgens de telecommonitor van de ACM zijn er nu 2,5 miljoen huishoudens die glasvezel tot aan hun voordeur kunnen krijgen. Hiervan nemen 1 miljoen huishoudens daadwerkelijk de verbinding af. “Dat de investeringen in glasvezelaansluitingen afnemen is onder andere te verklaren doordat de mobiele en vaste telecominfrastructuren in Nederland in internationaal perspectief van hoog niveau zijn en grotendeels aan de behoefte voldoen”, aldus Kamp.

Nederland zou al ver zijn met de Europese doelstelling om alle burgers in 2025 een internetverbinding van 100 Mbit/s of meer. “Nederlandse huishoudens hebben nu al in 91% van de gevallen de beschikking over een dergelijke snelle vaste verbinding. Die hoge kwaliteit verbindingen beïnvloedt zodoende de vraag naar een glasvezelaansluiting.”

Wel erkent de minister dat voldoende concurrentie tussen telecombedrijven van belang is om te investeren in nieuwe technologieën zoals glasvezel. “Het moet onderkend worden dat als er minder spelers op de markt actief zijn dit een negatief effect kan hebben op investeringen. Ik zet me daarom Europees in om te zorgen dat het nieuwe regelgevend kader concurrentiebevorderend werkt”, aldus minister Kamp.

Dit artikel is 2442 x gelezen

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *