Nieuws

Nieuwe oplossing om graafschade te voorkomen is nog te duur

foto: Glasvezel Boxtel

Er is een manier gevonden om graafschade bij de aanleg van glasvezel te voorkomen. Maar het graven met de nieuwe grondradar is nog te duur om het grootschalig in te zetten.

Glasvezelkabels worden nu nog vaak aangelegd op basis van informatie van het klic-systeem. Graafschade, dus het beschadigen van andere kabels of leidingen onder de grond tijdens het graven, is daarbij niet altijd te voorkomen, omdat de informatie in het klic-systeem niet in alle gemeenten even actueel is. Maar nieuwe wetgeving verplicht om alle gasnetwerken in Nederland in kaart te brengen. Daarnaast is er de uitdrukkelijke wens van alle netbeheerders en het Agentschap Telecom om iets te doen aan de graafschades.

Glasvezelbedrijf Reggefiber, aannemer VolkerWessels Telecom en MapXact hebben de grondradar samen ontwikkeld. En met succes, zo stelt Reggefiber. “Daar waar het aantal graafschades op het hoogtepunt op één melding per anderhalve kilometer lag, is dat nu teruggebracht tot minder dan de helft”, verklaart Frank ten Berge van Reggefiber.

De bodemradar maakt soort 3D-beelden van de situatie onder de grond. “De radar ziet weliswaar alles onder de grond, maar dat de data die daaruit komt, is behoorlijk bewerkelijk”, zegt Gerben Roseboom van MapXact. “De grafieken en hyperbolen op het display zijn aan de geul niet bruikbaar. Daar zit de uitdaging. Hoe maak je die data gemakkelijk toegankelijk, bijvoorbeeld in een 3D-tekening?”

Getest in Haarlem

Het grondradarsysteem is getest tijdens de aanleg van glasvezel in Haarlem Noord, waar VolkerWessels Telecom in opdracht van Reggefiber 5000 woningen op glasvezel heeft aangesloten. In de hele wijk werd de ondergrond minutieus met de radar tot 3 à 4 meter diep, afhankelijk van de grondsoort, in beeld gebracht. Met als resultaat nul graafschades.

De hoop is dat het grondradarsysteem goedkoper wordt als deze techniek door meerdere partijen wordt ingezet. Ook is de verwachting dat de software beter wordt en de machines goedkoper zullen worden. Los van de kosten speelt er nog meer mee. Ook vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid is het niet meer van deze tijd om schades te veroorzaken waardoor mensen en bedrijven zonder gas, stroom of datanetwerk komen te zitten, aldus de initiatiefnemers.

foto: Glasvezel Boxtel

Dit artikel is 3966 x gelezen

Geef een reactie

Thema door Anders Norén