Onderzoek naar glasvezel in buitengebied Barneveld

Het buitengebied van Barneveld, tussen Barneveld en Kootwijkerbroek in, krijgt mogelijk glasvezel. De gemeente laat onderzoeken wat de mogelijkheden en kosten van de aanleg zijn.

De gemeente werkt daarvoor samen met aannemer VolkerWessels Telecom en glasvezelbedrijf Reggefiber. De keuze voor Reggefiber is logisch. Het glasvezelbedrijf is betrokken bij de aanleg van glasvezel in de kern van Barneveld en het nabijgelegen Voorthuizen.

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is wat bewoners zelf moeten bijdragen aan de aanleg van glasvezel. Alleen als meer dan 60 procent van de bewoners een glasvezelabonnement afsluit bij een van de providers, wordt in dit gebied glasvezel aangelegd.

Samen met de Rabobank wordt onderzocht wat de kosten zullen zijn die huishoudens zelf moeten bijdragen, aldus de gemeente Barneveld. Daarnaast wordt onderzocht of bepaalde werkzaamheden, bijvoorbeeld het graven van sleuven op particuliere (eigen) grond, door de bewoners zelf kan worden verricht waarmee de totaalkosten worden gedrukt. Dit heeft dan ook weer gevolgen voor de hoogte van de eigen bijdrage.

In een document uit 2013 blijkt nog dat de kosten van de eigen bijdrage destijds werden geschat op 2000 euro per aansluiting.

Besluit

Met het glasvezelonderzoek geeft de gemeente gehoor aan het besluit van het college van Barneveld dat in 2014 besloot om de mogelijkheden voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Barneveld te onderzoeken.

foto: gemeente Barneveld

Dit artikel is 138 x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *