Nieuws

Reggefiber: Maastricht krijgt geen glasvezel

De gemeente Maastricht en glasvezelbedrijf Reggefiber zijn het samen niet eens geworden over de randvoorwaarden om in de hele stad glasvezel aan te leggen. En dus komt er geen glasvezel.

Maastricht, dat zo’n 122.000 inwoners telt, is al jaren in overleg met Reggefiber over de komst van een glasvezelnetwerk. Gesprekken tussen het stadsbestuur en Reggefiber over dit onderwerp liepen sinds 2012, schrijft Telecompaper. In 2014 leken de partijen elkaar gevonden te hebben. Reggefiber kiest ervoor om voornamelijk in nieuwbouwprojecten te gaan aanleggen.

Achterhaald

Het besluit is een flinke tegenvaller voor de stad en de bewoners. Al in 2010 constateerde een consultancybureau dat enkele kantoorlocaties in de stad last hadden van verouderde ICT-faciliteiten wegens het ontbreken van glasvezelaansluitingen.

De gemeente zegt nu geen initiatief meer te nemen om glasvezel in de stad te krijgen. De komst van een supersnel breedbandnetwerk hangt dus af van bewonersinitiatieven of initiatieven van andere marktpartijen.

Maastricht is niet de eerste stad die de dupe is geworden van het terughoudende investeringsbeleid van Reggefiber/KPN. Ook Haarlem kreeg hier eerder mee te maken. Daar besloot Reggefiber een deel van de stad op glasvezel aan te sluiten. De rest moet het doen met een upgrade van het DSL-netwerk.

Dit artikel is 7125 x gelezen
  1. Begrijpelijk dat KPN maximaal wil profiteren van haar ‘koper-netwerk’, maar in de context van dit artikel begint de opstelling van KPN verdacht veel op een ‘boevenstreek’ te lijken.
    Als Reggefiber het kennelijke monopolie heeft op de levering van glasfiber, zijn er dan in Europees verband (b.v. levering door Duitse of Belgische bedrijven) geen mogelijkheden om hier onderuit te komen? Wellicht dat ook Europeese wetgeving op dit terrein een steuntje in de rug voor de Gemeente Maastricht kan zijn!

  2. Wim Offermans

    Dit soort boevenstreken waren volgens mij uitgesloten in een beschaafd en goed georganiseerd Europa. Hoe kunnen we dit van onderaf aanpakken? Het kan toch niet zijn dat veelvraat KPN uitmaakt hoe wij onze data gaan versturen?

Geef een reactie

Thema door Anders Norén