SallandGlas hoopt op veel aanmeldingen

Het bewonersinitiatief SallandGlas heeft er vertrouwen in dat er een glasvezelnetwerk kan komen in het buitengebied van Salland.

Daarvoor wordt er de komende weken een groot aantal informatieavonden gehouden.

SallandGlas, eerder bekend als Salland Breed, is erop gebrand om op eigen initiatief een glasvezelnetwerk aangelegd te krijgen. Dat kan nu de organisatie financiele hulp vanuit de provincie toegezegd heeft gekregen.

Om dat te realiseren, moet 60 procent van de huishoudens in het buitengebied aanhaken. Daarvoor betalen ze gedurende maximaal twintig jaar een toeslag van 14,75 euro per maand (of eenmalig 2500 euro).

SallandGlas wil zelf een netwerkorganisatie oprichten om het beoogde glasvezelnetwerk te beheren. Verder moet er een lening worden afgesloten bij een bank. De initiatiefnemers benadrukken in een weekblad dat het om een eenmalig initiatief gaat. “We hebben nu de financiële steun van de provincie. Per aansluiting krijgen we 500 euro. Maar stel dat we de 60 procent niet halen, dan komt die subsidie te vervallen. En we denken niet dat we er dan voorlopig weer op hoeven te rekenen.”

In totaal gaat het om 6708 aansluitingen in het buitengebied (en 8200 als de bedrijventerreinen ook aanhaken). Daarmee is 1200 kilometer aan glasvezelkabel gemoeid.

Als alles naar wens verloopt, kan volgens SallandGlas in het tweede kwartaal van 2015 de schop al de grond in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *