Nieuws, Strijd tussen kabel en glasvezel

‘Tegencampagne van Ziggo in Baarn was misleidend’

De strijd tussen glasvezel en de kabel heeft een nieuw hoogtepunt gekregen. Glasvezelbedrijf Reggefiber heeft een reeks klachten ingediend bij het College van Beroep van de Reclame Code Commissie (RCC) over een campagne van Ziggo in Baarn. De advertenties zijn ‘overbodig misleidend’ en Ziggo wordt geadviseerd de reclames niet meer te gebruiken.

De klachten van glasvezelbedrijf Reggefiber gaan over een flyer die door Ziggo op 30 oktober 2013 in Baarn is verspreid met op de voorzijde de tekst ‘Informatie. Met de kabel bent u al klaar voor de toekomst’. Ook werd er door Ziggo in abri’s geadverteerd met een soortgelijke boodschap.

Ziggo stelt onder meer in de flyer dat in de praktijk ‘de echte keuzevrijheid van glasvezelproviders’ nogal tegenvalt doordat veel aanbieders ‘dochterbedrijven’ zijn van KPN. Ziggo noemt in dit verband in de flyer Telfort, XS4ALL, Lijbrandt, KickXL, Concepts en OnsBrabantNet. De klacht hierover van Reggefiber is door de RCC gegrond verklaard. “Dat verschillende van die providers dochterbedrijven van KPN zijn, betekent niet dat de consument geen vrijheid van keuze voor een serviceprovider heeft.”

Verschillende netwerken
Volgens Reggefiber wordt de aanduiding ‘glasvezelkabelnetwerk’ door Ziggo op een verwarrende en suggestieve manier gebruikt die voor het publiek alleen maar verwarrend is. In de campagne staat dat Ziggo niet meedoet aan het glasvezelnetwerk omdat het al een eigen ‘glasvezelkabelnetwerk’ heeft. Deze klacht is door de RCC terecht. De RCC is van mening dat consumenten door de uitingen van Ziggo kunnen veronderstellen dat het kabelnetwerk van Ziggo qua technische specificaties en prestaties (niet wezenlijk) verschilt van het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Er wordt immers ten onrechte gesuggereerd dat de consument geen voordeel van het door Reggefiber aan te leggen glasvezelnetwerk hoeft te verwachten.

Daarnaast is de tekst die in de Ziggo-reclame werd gebruikt (Overbodig. Wat je al hebt, heb je niet nodig.) de term ‘overbodig’, feitelijk onjuist en daarmee misleidend omdat er sprake is van wezenlijke verschillen tussen het glasvezelnetwerk van Reggefiber en het kabelnetwerk van Ziggo. Juist deze verschillen tussen de netwerken kunnen voor de gemiddelde consument van belang zijn bij de afweging om bij een vraagbundeling de belangstelling voor glasvezel kenbaar te maken, merkt de RCC op.

Snelheden
Ziggo wekt verder de indruk dat de meeste glasvezelaanbieders maar snelheden tot 100 Mbit/s bieden terwijl Ziggo via de kabel overal al tot 150 Mbit/s levert. Een stelling die volgens Reggefiber onvolledig en onjuist is. De Commissie heeft die klacht afgewezen omdat Ziggo hierbij verwijst naar de resultaten van een willekeurig adres ingevuld in de keuzehulp op de website van Reggefiber. Het glasvezelbedrijf voerde vergeefs aan dat de informatie van die keuzehulp ten tijde van de campagne onvolledig was en dat zeven van de dertien glasvezelproviders snelheden tot 500 Mbit/s seconde aanbieden. Ziggo heeft echter verzuimd om te vermelden dat er ook glasvezelproviders zijn die veel hogere snelheden dan 100 Mbit/s bieden.

Verweer
Volgens Ziggo maken de abriposters en flyers onderdeel uit van een ‘tegencampagne’ van het kabelbedrijf die tot doel heeft de consument correct voor te lichten, op basis waarvan deze tot een weloverwogen keuze kan komen.

De Reclame Code Commissie concludeert tot slot dat de informatie in de flyer en op de abriposter overbodig misleidend is geweest en adviseert Ziggo om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Ziggo hanteert de uitingen echter ook in andere plaatsen, zoals Hellendoorn, Nijverdal, Gilze-Rijen en andere plaatsen waar Reggefiber haar glasvezelcampagne voert. Deze zijn dus ook allemaal misleidend.

Update 11:15 uur: Artikel uitgebreid en aangepast. Ook de term ‘glasvezelkabelnetwerk’ is misleidend bevonden.

Total Views: 1007 ,

Geef een reactie

Thema door Anders Norén